Osku Roadshow rantautui Ouluun

Amis2018 tutkimus paljasti, että jopa 39 prosenttia ammattikoululaisista kiinnostaisi toimia yrittäjänä. Tutkimuksen toteutti Suomen Opiskelija -Allianssi eli OSKU ry. Syyskuisena keskiviikkona oskulaiset tulivat tutustumaan Pohjois-Pohjanmaan yrittäjiin ja erityisesti Nuorten Yrittäjien toimintaan.

Paikalla on ammattiin opiskelevia tai äskettäin valmistuneita nuoria ympäri Suomen. Esittelykierros kertoo, että täällä oskulaisia on muun muassa Turusta, Ylivieskasta, Kempeleestä ja Järvenpäästä. Ouluun heidät toi Osku Roadshow.

”Me kierretään amiksia ja yhteistyöorganisaatioita ympäri maata. Helsingistä aina Inariin saakka. Me halutaan tavoittaa opiskelijat ja kertoa heille edunvalvonnasta ja Oskusta ylipäätään”, yhdistyksen varapuheenjohtaja Onni Koponen kertoo. Onni opiskelee Järvenpäässä matkailualaa. Onni myös kertoo, että Oulussa he ovat vierailleet oppilaitoksissa ja nyt ohjelmassa on rento illanvietto Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa.

Ja kuten Amis 2018 -tutkimus paljastikin, myös näitä paikalla olevia nuoria kiinnostaa yrittäjyys. Ylivieskassa lähihoitajaksi opiskeleva Riina Leskelä pohtii, että yrittäjyydessä parasta olisi käsi kädessä kulkevat vastuu ja vapaus.

”Yrittäjyys on oikeastaan ainoa keino toteuttaa ammatillisia unelmia”, kommentoi oululainen yrittäjä Sampsa Laitinen.

Yrittäjäopintoja ammattikouluihin

Ammatillinen koulutus on hyvä pohja yrittäjyyttä ajatellen. Mutta moni oppilaitos ja koulutusohjelma ei vielä tarjoa tarpeeksi varsinaisia yrittäjyysopintoja. Niitä olisi kaivannut myös muutamia vuosia sitten suunnitteluassistentiksi valmistunut Karri Kostet.

”Pyöritän palakotia.fi -verkkokauppaa. Tokihan koulussa oppi suunnittelemaan verkkosivut ja muuta sellaista, mutta esimerkiksi taloushallinnosta ja markkinoinnista olen opiskellut ihan itsenäisesti”, Karri kertoo.

Apua uudet yrittäjät saavat uusyrityskeskuksista ja yrittäjäjärjestöltä, jonka jäsenyys kannattaa heti yrityksen alkumetreistä lähtien. Nuorilla Yrittäjillä on tarjolla mielenkiintoista toimintaa, rentoa verkostoimista ja rahanarvoisia etuja. Jäsenyys on myös mahdollista jo opiskeluaikana.

Julkaistu alunperin Kaleva.fi 08.10.2018

Kuva ja teksti: Anni Jyrinki