Yrittäminen passiivisen tulon mahdollistajana

Moni ryhtyy yrittäjäksi sen takia, että se mahdollistaa elämän omat unelmat. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan uusien yrittäjien motiivit yrittäjäksi ryhtymiseen ovat usein itsensä ja unelmiensa toteuttaminen sekä itsenäisyys ja vapaus omaan työhön.

Usean millenniaalin unelmana onkin saada passiivista tuloa, joka mahdollistaisi unelmat. Tällaisia mahdollisuuksia varten täytyy kuitenkin elää askeettisesti ja sijoittaa suurin osa tuloista. Onko passiivinen tulo pelkkiä osinkoja, osakkeita ja asuntosijoittamista?

Yrittämällä on mahdollista luoda itselleen passiivinen tulonlähde jos toinenkin. Parasta koko kuviossa on, että tulonlähde itsessään voi tulla mieleisestä tekemisestä tai vapauttaa aikaa mieleiselle tekemiselle.

Hauskoja passiivisen tulon lähteitä

Unitutkimukseen osallistuminen

Bitcoinien louhinta

Kännykkäviljely

Auton käyttäminen mainosalustana

Muuta työsi yritykseksi ja tuloksi

Internet ylipäätänsä tarjoaa mittavia mahdollisuuksia passiivisen tulon hankintaan. Affiliate-markkinointi, nettikauppa, e-kirjan kirjoittaminen, bloggaaminen tai podcastin pitäminen ovat eri vaihtoehtoja netin maailmassa.

Podcasteja ja blogeja ilmestyy kuitenkin harva se päivä. Siksi ei pidä mennä suin päin suuren yleisön perässä, vaan keskittyä pienempään segmenttiin josta tietää itse paljon tai on intohimoisen kiinnostunut oppimaan.

Esimerkiksi Rahapodin yleisöstä on jo vaikea lähteä kilpailemaan tai nousta Suomen suurimmaksi muotibloggaajaksi. Ne eivät onneksi ole ainoat vaihtoehdot.

Onnistuakseen täytyy vain keksiä tarkkaan rajattu aihe, jossa ei ole kilpailua. Esimerkkinä oikeassa elämässä ulkomailla toimineesta nichestä voisi mainita kanivakuutuksia vertailevan nettisivuston, jota pyöritti yksi henkilö. Sivusto elätti omistajansa onnistuneesti siitä syystä, että mistään ei löytynyt tietoa kanivakuutuksista vaikka ihmiset sitä etsivät.

Miten aloittaa?

Ensimmäinen askel passiiviseen tuloon onkin valita itseä miellyttävä tulonhankintamenetelmä, olipa se nukkuminen unitutkimuksessa tai podcastin pitäminen asiantuntijana. Asiantuntijastatukseen riittää käytännössä se, että tietää enemmän kuin keskivertohenkilö tai aloittelija ja pystyy auttamaan jotakin ryhmää tiedollaan.

Seuraava askel onkin vain aloittaa ja oppia kaikki tarvittava matkan varrella.

Pienyrittäjälle parhaimpia vaihtoehtoja todennäköisesti löytyy omasta markkinasta. Vaikka yritys ei toimisikaan pääasiassa netissä, on se mahdollista muuttaa passiiviseksi tulonlähteeksi. Tähän tarvitaan kuitenkin jo hieman tapahtunutta kasvua ja kokoa.

Jos yritys on jo hieman suurempi, on se oikeastaan malliesimerkki passiivisesta tulosta: yrittäjä ei voi yksin olla vastuussa yrityksen jokaisesta osasesta, ja silti yritystoiminta jatkaa tulon tuottamista.

Jokaisella yrittäjällä on kuitenkin jotain, mitä voisi automatisoida. Se voi tapahtua palvelun ulkoistamisella tai antamalla osan vastuusta jollekin muulle.