Yhteisöyrittäminen – yksinyrittäjien tiimissä on voimaa!

Mikseivät yrittäjät yhdistä enemmän voimiaan, näy yhdessä, jaa kokemuksia keskenään tai kerro hyvistä käytännöistä toisilleen? Hyvä kysymys. Ehkä monet luulevat, että se on itseltä pois, jos jakaa hyviä käytäntöjä esimerkiksi kilpailijoille tai kokemuksiaan muiden yrittäjien kanssa. Itse koen asian juurikin päinvastoin.

Työskentelen yksinyrittäjänä neljän saman alan yrittäjän kanssa samassa tilassa. Olemme kaikki toistemme kilpailijoita, mutta koemme toisemme ennemmin työkavereiksi.

Yhteisöyrittämisen hyötyjä

Tiimissä on voimaa, niin kuin otsikkokin kuuluu. Koen, että nykyaikana isommat työt ja projektit on saavutettavissa paremmin, kun työskentelytiimiin kuuluu useampia jäseniä.  Varsinkin luovan alan asiakaskunta kokee, että ideointi on kattavampaa useamman henkilön toimesta. Näin ollen asiakas saa rahoilleen paremman vastineen, kun ideoinnista on otettu kaikki hyöty irti ja näkökulmia on esitetty monia. Virheen riski pienenee, kun moni henkilö tarkastelee asiaa eri kantilta. Lisäksi lomien ja sairastumisten tuuraaminen helpottuu, kun projektissa on mukana yksinyrittäjän sijaan useampi henkilö.

Monesti myös kustannuksia saadaan minimoitua, kun useampi yrittäjä lyöttäytyy yhteen. Toimitilaksi voi hankkia jonkun vähän paremman hyvältä sijainnilta, kun vuokran voi jakaa useaan osaan. Toimitilan perustaminen ja ylläpitäminen tulee edullisemmaksi, kun kaluste-, laite- ja tietoliikennekulut voi jakaa. Omalla alallani on tärkeää pitää käsillä ajantasaista materiaalimallikirjastoa, jonka ylläpito hoituu yhdessä paremmin.

Mikä lienee yhteisöyrittämisessä kuitenkin tärkeintä on töiden ja kokemusten jakaminen. Kun joku ei ehdi tehdä jotakin, sen voi jakaa toisen kanssa ja näin ollen ei tarvitse myydä asiakkaalle ”ei oota”. Työyhteisötyöskentelyyn kuuluu mielestäni olennaisesti kokemusten jakaminen. Kun ottaa päähän tai kun asiat sujuvat kuin tanssi, on hienoa, että löytyy työkavereita, jotka tsemppaavat tai kuuntelevat. Myös ammattitaidon kehittämisen kannalta tiimissä työskentely on hyvästä. Joku löytää jostakin jonkin uuden idean, tavan toimia tai tuotteen ja kertoo sen eteenpäin muille. Aina ei siis tarvitse pakertaa yksin, vaan vertaistukea ja sosiaalista piristystä elämään saa työyhteisöstä.

Aina sitä ei vaan jaksa

Onneksi monella yksinyrittäjällä on vapaus valita, missä työskentelee. Kun työkaverin naama tai jutut alkaa ärsyttää (ja uskokaa pois, niin tapahtuu ennemmin tai myöhemmin) on hyvä lähteä pois toimistolta ja työskennellä päivä silloin tällöin esim. kotitoimistolla. Aina kaiken ei voi olettaa sujuvan mutkitta ja kärhämää vaikka tiskivuoroista voi tulla. Niinä päivinä ainakin allekirjoittanut puree hammasta toimistolla ja tekee seuraavana päivänä etätyöpäivän kotona. Pienen tauon jälkeen on taas mukava palata ihmisten ilmoille omaan toimistoonsa, jotta villasukat ja verkkarit eivät kasva jalkoihin kiinni.

Summa summarum: Jakakaa yrittäjät enemmän kokemuksia keskenään! Asiakas kuitenkin loppupeleissä tekee päätöksen, kenet valitsee ostopäätöstä tehdessään. Yrittäjiltä ei ole pois yhteistyön tekeminen ja ryhmittyminen. Vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta työskennellä tiiminä muiden kanssa tai tehdä etätöitä, voit silti hakeutua toisten yrittäjien pariin pallottelemaan mieltä askarruttavia asioita. Esimerkiksi Yrittäjä -järjestö toimii tähän hyvänä kanavana.

Tekstin kirjoittaja Mari Pohjala toimii Pirkanmaan Yrittäjät ry:ssä Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana ja yrittäjänä yrityksessään MariPoDecor, joka puolestaan on osa Sisustuskonttoria.