Minusta ei koskaan pitänyt tulla…

Minusta ei koskaan pitänyt tulla järjestöaktiivia, eikä minun koskaan pitänyt työllistyä metallialalle. Olen kuitenkin useampaan kertaan joutunut pyörtämään nämä ”ei koskaan” -ultimaatumit. Elämällä on tapana nokittaa, sillä usein kun sanoo ”minusta ei koskaan”, on se kuin punainen lippu maailmankaikkeudelle, joka vastaa: ähäkutti – odotas vain!

Eikä se huono asia ole. Se on elämän tapa avartaa näkökulmaamme elämästä, ihmisistä ja asioista. Se on meille arvokasta oppia siitä, mitä on meidän oman pienen kuplan ulkopuolella; Jotain uutta, koettavaa ja ennen kaikkea kokemisen arvoista - jotain mikä saa meidät kasvamaan ihmisinä ja vaikuttamaan toiminnallamme myös muiden ihmisten elämään.

Niin, nyt olen metallialalla… Olen muotoilija-kultaseppä ja elätän itseni jalometallien muokkaamisella. Siitä tulikin se unelma, jota nyt yrittäjänä toteutan. Olen myös järjestöaktiivi: Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja, Suomen ensimmäisen yrittäjäyhdistyksen Kuopion Käsityö- ja Tehdasseuruuden sihteeri sekä Itäsuomen Muoto Ry:n hallituksen jäsen. Mites se nyt näin?

Järjestötoiminta on yhteisö ihmisiä

Järjestötoimintaan soljahdin, kun minua kysyttiin mukaan. Olin jo aikaisemmin kiinnostunut Nuorten Yrittäjien puuhista. Kun Savoon sitten perustettiin oma työryhmä, silloinen puheenjohtaja pyysi minua mukaan, koska minulla kuulemma oli hyviä ideoita ja näkemystä. Se sai minut tuntemaan itseni tärkeäksi ja hyväksytyksi. Se onkin varmasti salaisuus siihen, miksi olen yhä mukana. Se, että tuntee olevansa merkityksellinen ja voi vaikuttaa muidenkin elämään positiivisella tavalla. Enkä minä sitä tietenkään yksin tee, vaan avainasemassa on se yhteisö, joka sitä tekee.

Meillä ei ole porukassa yhtään vastarannan kiiskeä ja kaikki nämä yhdistykset, joissa olen mukana, ovat täynnä mahtavaa porukkaa. Sieltä on löytynyt hengenheimolaisia, kun on osallistunut ja avoimesti tutustunut muihin. Sitä kautta on salaa hiljaa kasvanut vahva verkosto, josta aina löytyy ymmärtäväinen juttukaveri tai apua, jos vain tohtii pyytää.

Huomasin tässä hiljattain myös sen, että minulla onkin yhtäkkiä myös valtakunnallinen verkosto. Olen nimittäin aktiivisesti käynyt myös valtakunnallisissa Yrittäjien (Nuoret ja mieleltään nuoret) tapahtumissa. Kun niissä on käynyt näiden viiden yrittäjävuoden ajan, onkin tuttuja ja ystäviä tullut ympäri Suomea ihan vahingossa ja salaa hauskanpidon ohessa.

Ensimmäiseen tapahtumaan lähdin, kun olin ollut yrittäjänä vasta kolme viikkoa. En tuntenut ketään! Olin aivan yksin ja ihmeissäni, että nyt pitäisi sitten olla yrittäjä. Sattuipa silloin silmääni ilmoitus Nuorten Yrittäjien tapahtumasta Helsingissä, jonne oli yhteiskuljetus Savosta. Siispä puhelin käteen ja kysymään, mahtuisiko tällainen tuore yrittäjä mukaan - no mahtuihan sinne. Se oli ensimmäinen seikkailuni yrittäjänä ja siltä reissulta on edelleen tosi lämpimät muistot. Ne ihmiset, joihin siellä tutustuin, ovat edelleen yhteyksissä silloin tällöin.

Uskalla verkostoitua

Kaikki oli kiinni vain siitä, että uskalsin lähteä, kysyä ja sanoa ”hei minä olen Jenni”. Niin ja olen muuten lähdössä tänäkin vuonna, valtakunnalliset nuorten yrittäjien kekkerit on tällä kertaa Tampereella ja kyytiäkin sinne suunnitellaan.

Näistä ihmisistä, joita olen viiden vuoden aikana tavannut, on tullut yhtä heimoa. He ovat niitä tyyppejä, joiden kanssa voi olla oma itsensä ja niitä, jotka ammattialojen yli ymmärtävät, kun puhut yrittämisestä ja sen ylä- ja alamäistä sekä onnistumisista ja iloista.

Olen huomannut, että kaikki on ollut kiinni vain siitä, että on uskaltanut jutella ihmisille, niin kuin kenelle tahansa ja ihan niitä näitä. Verkostoituminen ymmärretään usein väärin: kun lähdetään verkostoitumaan, niin sitä tehdään hampaat irvessä ja tosissaan! No ei se aivan niin mene…

Kun uskallat esitellä itsesi ja olla toiselle ihmiselle ihminen, niin pääset pitkälle. Kuuntele mitä toisella on sanottavana, käy tavallista keskustelua tai pikemminkin jutustele rauhassa. Rento meininki saa myös toisen rentoutumaan. Yhdistystoiminta ei muutenkaan ole oikeastaan muuta kuin vapaaehtoisen porukan kesken isomman porukan yhteisten asioiden puintia, ja yritystä vaikuttaa koko poppoon asioihin positiivisella tavalla. Ei tämä ole rakettitiedettä, tämä on yhteisö ihmisiä. Tehdään se, mikä pystytään ja järjestetään oheen mukavaa toimintaa jäsenille. Uskalla lähteä mukaan katsomaan, mikä on meininki!

Jenni Rutonen
puheenjohtaja, Savon Nuoret Yrittäjät
www.nuoretyrittajat.fi/savo
www.facebook.com/nyv.savo

Kirjoittaja on yrittäjä, Muotoilija-Kultaseppä, JRDn luova voima ja hyvä positiivinen ihminen. Vastustaa kiusaamista ja kannattaa tasa-arvoa, on rohkea. Uskoo inhimillisyyteen ja siihen, että kaikissa meissä on jotain hyvää. Unelmoi ja uskoo myös siihen, että unelmat voi saavuttaa. Aktiivinen järjestötoimija: Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja. Kuuluu kahteen Yrittäjien paikallisyhdistykseen, on Suomen ensimmäisen yrittäjäyhdistyksen Kuopion Käsityö ja Tehdasseuruuden sihteeri ja Itä-Suomen Muoto Ry:n hallituksen jäsen. Mottona: Uskalla!