Avaimena yhteisymmärrys – empatia

Uusi vuosi, vanhat kujeet…vai miten se meni?

Rohkeutta! Tämä on ensimmäinen postini Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana; Astuminen näihin saappaisiin oli itselleni yllättävän korkean kynnyksen takana. Minut valtasi pelko epäonnistumisesta ja siitä, etten osaisi pestiä hoitaa. Sinänsä se tuntuu hupsulle, kun olen varapuheenjohtajan hommia hoitanut jo pari vuotta ja ollut aktiivisesti nuorten yrittäjien toiminnassa jo 4-5 vuotta. Edellinen puheenjohtaja Oskari Uotinen hoiti tonttinsa hyvin ja tavoitteeni on yltää vähintään samaan. Kohti ääretöntä ja sen yli! ;)

Jäin pohtimaan pelkoani…

Johtajuus itsessään tuntui haastavalle. Kuvittelin ehkä, että minun on nyt sovittava johonkin johtajan muottiin. Totesin kuitenkin pian, että jatkan työtä olemalla ihan oma itseni, enkä yritä kikkailla mitään muuta.

Meidän tulisi ehkä useammin myöntää itsellemme, että jokin asia pelottaa, koska se on hyvin inhimillistä ja sen myötä on helpompi harjoittaa empatiaa itseään ja muita kohtaan. Se laittaa meidät pohtimaan ja pysähtymään. Usein huomaa, että kaikki muutkin pelkäävät - meillä on vain tapana peittää se. Vaikka olemmekin kaikki yksilöitä, olemme silti kaikki hyvin samanlaisia ihmisiä. Meissä kaikissa on ominaisuuksia, jotka ennemminkin yhdistävät, kuin erottavat meidät toisistamme.

Empatia kuuluu kaikkialle

Empatiaa olisi hyvä harjoittaa enemmän elämän kaikilla osa-alueilla, myös yritystoiminnassa. Empaattisesta markkinoinnista on tehty jo jonkin verran tutkimuksia. Se on suuntaus, joka valtaa alaa ja josta kirjoitellaan puolesta ja vastaan. Toistaiseksi olen itse löytynyt enemmän empatian puolesta kirjoitettuja artikkeleita ja blogeja koskien yrittäjyyttä ja liike-elämää. Jos haluat tutustua asiaan, niin alkuun pääset jo ihan yksinkertaisella Google-haulla: ”empaattinen markkinointi”.

Metallinkovan markkinoinnin aika tuntuisi olevan osittain ohi, ihmiset kaipaavat pehmeämpiä arvoja ja ennen kaikkea ymmärrystä - tyrkyttämisestä ei tykätä. Ymmärryksessä empatia on avain. Osataan asettua toisen asemaan: nähdään asia hänen kannaltaan, joustetaan ja ollaan läsnä, eletään mukana.

Olen sitä mieltä, että koko kansakuntamme hyötyisi empatian harjoittamisesta suuressa määrin. Tämänhetkisestä tilanteesta tulee helposti kuva, että maassamme keskitytään koko ajan enemmän eroavaisuuksiin. Käynnissä on jatkuva huutokilpailu eroista, vioista ja poikkeavuuksista - erilaisuutta pelätään. Oli sitten kyse yrittäjistä, poliitikoista tai palkkatyöläisistä, hyvätkin ideat menevät hukkaan, jos idea ei tullut mieleiseltä osapuolelta. Ihmiset riitelevät ja pitävät vihaa keskenään…vihapuheen määrä kasvaa.

Empatia ei tarkoita sitä, että ihmisen tulisi olla samaa mieltä. Se tarkoittaa vain ymmärtämistä nähdä asia toisen kannalta. Erimielisyys on sallittua. On väliä, kuinka erimielisyytesi ilmaiset: empatialla saa aikaan rakentavampaa ja vastaanotettavampaa keskustelua, kuin suoralla laukomisella. Vastapuolikin on vastaanottavaisempi, kun kokee tulleensa ymmärretyksi ja kuulluksi. Melkein voisi sanoa, että empatia kuuluu hyviin tapoihin; hyveeksi se ainakin määritellään.

Yrittäjät mukaan: positiivisen kautta!

Ilokseni voin todeta, että meissä nuorissa yrittäjissä on valtava joukko empaattisia toimijoita. Se tuntuu muutenkin olevan pk-yrityskentän vahvuus; Tutkimuksissa todetaan, että tyytyväisimmät työntekijät ovat pk-yritysten palkkalistoilla. Avaimena on yhteisymmärrys, empatia.

Olen nyt muutaman vuoden ollut mukana Nuorten Yrittäjien toiminnassa Pohjois-Savon alueella ja aina uudelleen ja uudelleen ihmetellyt sitä, miten hyvä porukka meillä täällä on ja kuinka asiat sujuvat; Toimijat ovat vastuullisia, rehellisiä ja auttamishaluisia. Jatketaan samalla tiellä! Ei päästetä siitä irti, eikä anneta tilaa kyynisyydelle ja katkeruudelle, vaan ollaan empaattisia.

Elämänmittaisena projektina minulla on olla paras mahdollinen versio itsestäni. Siihen kuuluu vahvasti empatia, muiden ymmärtäminen, hyvät tavat ja kaikki se mikä tekee ihmisestä hyvän itselleen ja muille. Aion harjoittaa tätä kaikilla elämän osa-alueilla siviilistä yritystoimintaan ja järjestötoimintaan.

Haastan kaikki tämän blogi-postauksen lukijat tekemään samoin. Otatko haasteen vastaan? Positiivisen kautta!

Jenni Rutonen
puheenjohtaja
Savon Nuoret Yrittäjät

PS. Tarkoitukseni oli kirjoittaa myös NYVin tapahtumista, mutta teen siitä tekstiä erikseen Facebookiin. Tule seuraamaan meitä Facessa: www.facebook.com/nyv.savo tai käy osoitteessa: www.nuoretyrittajat.fi/savo, niin pysyt hyvin kärryillä tulevista tapahtumista ym. menosta ja meiningistä mitä me teille rakkaat kanssayrittäjät järjestämme.

Tulossa on myös kisa mistä voi voittaa meidän mahtavan Rohkeutta-paidan. Tule mukaan!

Kirjoittaja on yrittäjä, Muotoilija-Kultaseppä, JRDn luova voima ja hyvä positiivinen ihminen. Vastustaa kiusaamista ja kannattaa tasa-arvoa, on rohkea. Uskoo inhimillisyyteen ja siihen, että kaikissa meissä on jotain hyvää. Unelmoi ja uskoo myös siihen, että unelmat voi saavuttaa. Aktiivinen järjestötoimija: Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja. Kuuluu kahteen Yrittäjien paikallisyhdistykseen, on Suomen ensimmäisen yrittäjäyhdistyksen Kuopion Käsityö ja Tehdasseuruuden sihteeri ja Itä-Suomen Muoto Ry:n hallituksen jäsen. Mottona: Uskalla!