Rimakauhutonta yrittämistä

Vuosi 1984. Suomi voittaa ennätyksellisen määrän olympiamitaleita ja ensimmäinen matkapuhelin tulee kauppoihin myyntiin. Samana vuonna tapahtuu paljon muutakin, esimerkiksi se, että nuori tunisialainen seikkailija muuttaa rakkauden perässä Suomeen.

18-vuotiaalla miehenalulla on edessään uusi elämä täysin vieraassa maassa. Pohjois-Afrikan auringon alta ja suurperheen keskeltä ei noin vain sopeuduta elämään yksiössä, keskellä Suomen pahinta loskasäätä. Onneksi hän on sitkeä eikä tunne rimakauhua.

Toimeliaana tyyppinä hän suorittaa kaksi ammattitutkintoa ja perustaa ensimmäisen yrityksensä, ikioman kuntosalin. Puoliksi pakolla, koska muutakaan ei voi. Intohimo yrittäjyyteen on kuitenkin välitöntä ja ensimmäinen yritys synnyttää kipinän toiseen.

Vuosien saatossa hän hyppää liikuntabusineksestä jätevedenpuhdistusratkaisujen pariin ja kun se kortti on katsottu läpi, tarttuu hän luontaistuotebuumiin ja perustaa pöhinän ympärille oman liikkeensä. Jokainen yritys ei menesty eikä perhe ui kultamarkoissa, mutta hän puskee määrätietoisena eteenpäin. Sinnikkyydellä, ennakkoluulottomuudella ja rohkeudella hän saa aikaan suuria asioita.

Hän on isäni, ja hänen yrittäjyystaipaleensa alkoi aikana, jolloin ei ollut yhtä aktiivista Nuoret Yrittäjät -verkostoa saatikka yhtä aktiivista yrittäjiä auttavaa yhteisöä kuin tänä päivänä. Tiedän, että isäni olisi hyötynyt valtavasti nykyisin saatavilla olevasta vertaistuesta ja matalan kynnyksen neuvontapalveluista.

On hienoa nähdä, miten yrittäjyysmyönteisyys on kasvanut ja kynnys yrittää madaltunut viime vuosina. Nuori sukupolvi on aidosti innostunut yrittämisestä, yrittäjyyskasvatus on otettu osaksi opetussuunnitelmaa ja joukostamme paljastuu entistä enemmän kasvuhakuisia ja kansainvälisille markkinoille tähtääviä yrittäjiä. Samaan aikaan tarvitsemme kuitenkin ripeitä ratkaisuja muun muassa yrittäjän sosiaaliturvan parantamiseksi ja vanhemmuudenkulujen tasaamiseksi, puhumattakaan yritysten kasvun ja omistajanvaihdosten tukemiseksi. Lisäksi, kaipaamme entistä avarakatseisempaa yhteiskuntaa, joka madaltaa yrittämisen kynnystä entisestään ja tarjoaa tukea sitä tarvitseville.

Isäni tarina toimii minulle inspiraation lähteenä uudessa työssäni Suomen Yrittäjien verkostopäällikkönä. Yrittäjäperheen kasvattina haluan olla rakentamassa sellaista Suomea, joka on yrittäjyyden ihanneyhteiskunta ja jossa yrittäjä ei jää koskaan yksin.

Suomi, jossa uskalletaan olla sopivasti radikaaleja, ottaa riskejä ja ravistella rakenteita on tavoittelemisen arvoinen. Ei Suomi uudistu ilman yrityksiä.

Aicha Manai
verkostopäällikkö
Suomen Yrittäjät