Yksivuotias yrittäjä

1 vuosi, 2 viikkoa ja 4 päivää – yrittäjäurani kuulostaa numeroina lyhyeltä, mutta voi kun vuodessa on tapahtunut paljon! Olen varma, että yrittäjien aika kulkee eri tahtia kuin muiden. Tuntuu, että aikaa olisi mennyt ainakin kolminkertainen määrä tapahtumien perusteella.

Millaisia tunnelmia vuoden varrella on sitten ollut? Valehtelisin, jos väittäisin, että vuosi on ollut ruusuilla tanssimista ja rahassa kierimistä, sellaista vapaata ja huoletonta elämää, jota moni luulee yrittäjien elävän. Ensimmäinen yrittäjävuosi on todella rankka monessakin mielessä. Joutuu pohtimaan työn ja vapaa-ajan suhdetta. Valvomaan öitä miettiessä, millä laskut saisi maksettua. Itkemään väsymyksestä 16-tuntisen päivän päätteeksi, kun seuraavanakin aamuna pitäisi herätä, olla täynnä tarmoa, hymyillä ja viedä itsevarmana omaa juttua eteenpäin. Joutuu miettimään, onko tässä hommassa yhtään mitään järkeä sekä kohtaamaan pelkonsa ja heikkoutensa paljon raadollisemmin kuin aiemmin. Kaikki on itsestä kiinni ja se on joskus aika raskas taakka.

Mutta sitten on taas se toinen puoli, jossa itketään ilosta, kun kova työ palkitaan. Humallutaan siitä fiiliksestä, kun ylittää itsensä ja tekee sellaisia asioita, joista ei olisi uskaltanut aiemmin edes haaveilla. Tajutaan se, että koko maailma on täynnä mahdollisuuksia just sulle. Tavataan ihmisiä, joilla on se sama palo tehdä juuri sitä, mitä rakastaa, ja kehitetään niiden kanssa jotain uutta ja jännittävää yhdessä. Silloin nukahdetaan hymy huulilla, kun työpäivä on ollut niin innostava, että haluat yön menevän nopeasti, jotta pääset takaisin kivan projektin pariin.

Ensimmäinen yrittäjävuosi on ollut ainakin minulle yhtä tunteiden myllerrystä. Mutta kyllä tähän alkaa päästä jyvälle, kun vain jaksaa tarpoa niiden vaikeidenkin hetkien läpi. Sillä sisua tässä hommassa tarvitaan. Kaikki ei todellakaan aina mene sulavasti ja ongelmitta. Välillä voi tuntua epäreilultakin ja siltä, ettei mikään toimi. Silloin kannattaa miettiä, miksei mikään toimi, ja muuttaa se vaikka yksi pieni asia kerrallaan. Asioilla on tapana järjestyä ja niillä on usein myös tarkoituksensa, jonka näet myöhemmin. Älä luovuta!

Muistan elävästi vuoden takaiset viimeiset viikot palkkatyössä, murroksessa uuden elämänvaiheen edessä. Oikein vatsanpohjassa asti tuntui innostus, jännitys ja pieni pelkokin tulevasta. Hymy oli silloin herkässä. Tuo tunne tuli taas vahvasti pintaan tänä syksynä, kun eräs yrittäjäksi ryhtyvä tuttavani kirjoitti Facebookiin täsmälleen samoista tunnelmista. Kyllä yrittäjyydessä vain on tietty viehätys ja jännitys: kaikki on mahdollista ja olet itse oman onnesi seppä. Olet vapaa.

Mitä haluaisin sanoa sinulle uusi yrittäjä tai yrittäjyydestä haaveileva?

  1. Usko omaan juttuusi. Siitä se koko homma nimittäin lähtee: jos et itse usko, miksi kukaan muukaan uskoisi?
  2. Tee töitä ja verkostoidu. Kaikki on sinusta kiinni, eikä mitään tapahdu, jos et tee. Mutta tekemisestäkään ei ole hyötyä, jos ei kukaan tiedä sinusta. Toisista yrittäjistä saa myös uskomatonta inspiraatiota!
  3. Muista pitää välillä vapaata. Kukaan ei jaksa loputtomasti, eikä yliväsyneistä aivoista ole iloa kenellekään. Älä unohda itseäsi.
  4. Pidä hauskaa. Yrittäjyys, kuten elämä yleensäkään, ei saa olla liian vakavaa. Luo itsellesi unelmiesi työpaikka ja nauti siitä – tämä välittyy ja näkyy kaikessa mitä teet!

Itse lähden hyvillä fiiliksillä kohti vuotta numero kaksi. Toivotaan, ettei sanonta terrible twos päde tässä asiassa!

Priska Autio

Kirjoittaja on sisällöntuottaja, toimittaja, media- ja markkinointialan moniosaaja. Positiivista yrittäjyyttä!