Voiko introvertti yrittäjä menestyä?

Vaikka moni minut työssä kohtaava ihminen voisi kuvitella, että olen ekstrovertti, en todellisuudessa ole sinne päinkään. Itse asiassa olen hyvin introvertti luonne, joka tarvitsee paljon omaa rauhaa ja hiljaisuutta vastapainoksi sille, että työni vaatii sosiaalisuutta ja työskentelyä tiiviisti muiden kanssa.

Meillä kaikilla on tietty työrooli ja sitten toisena puolena se minä, johon vain läheisimmät ihmiset pääsevät tutustumaan. Minun työminäni sattuu olemaan huomattavasti sosiaalisempi tapaus, kuin se sisin minäni. Tiedän, kuinka tietyissä tilanteissa tulee käyttäytyä ja teen sen parhaani mukaan, hymyssä suin. Kyse ei ole siitä, että esittäisin jotain roolia, vaan sosiaaliset tilanteet vain vaativat minulta enemmän skarppaamista kuin ekstrovertilta. Olen oppinut kovalla työllä rentoutumaan paremmin sosiaalisissa tilanteissa, mutta ne syövät silti pirusti energiaa, mikä ei välttämättä välity mitenkään ulkopuoliselle. Ja miksi sen toisaalta pitäisi? Jokaisen meistä pitäisi saada olla oma itsensä, jos homma muuten toimii.

Introverttiys mielletään usein kovin negatiiviseksi asiaksi, ja introverttejä pidetään monesti tylyinä ja tylsinä. Harvoin ekstrovertille kuitenkaan sanotaan, että olet hölöttäjä, ylipirteä ja aina äänessä, koska näitä ominaisuuksia pidetään yhteiskunnassa tavoiteltavina. Intorverttiä sen sijaan on hyväksyttävää käskeä olemaan reippaampi ja kuten ”kaikki muutkin”. Monesti ei ajatella, että introvertillä voisi olla tilanteessa paljonkin näkemystä, jos heille antaisi tilaa tuoda nämä asiat ilmi omalla tavallaan. Minä en esimerkiksi ole kovin hyvä puhumaan, mutta kirjoittaessa täysin omassa elementissäni.

Katsonko kateellisena, kun ekstrovertit kollegani uivat verkostoitumistapahtumissa kuin kala vedessä? Tai saavat intensiivisestä ryhmätyöskentelypäivästä energiapiikin, kun minä painun päiväunille? Tai pahimmassa tapauksessa kaappaavat nenäni edestä kaupan, kun en saa suutani ajoissa auki? Myönnän, että välillä se ottaa kyllä vietävästi päähän! Mutta useimmiten pidän itsestäni kyllä ihan tällaisena kuin olen, sillä minusta introverttius ei kuitenkaan loppupeleissä ole huono asia. Olemme vain erilaisia, ja meille kaikille löytyy joskus se juttu, jossa saamme loistaa.

Tässä omat vinkkini introvertille yrittäjälle:

  • Pyri luomaan pysyviä ja pitkäaikaisia asiakassuhteita. Näin opitte asiakkaan kanssa tuntemaan toisenne, jolloin yhteistyö on molemmille osapuolille tuttua ja mukavaa.
     
  • Löydä itsellesi sopiva tapa myydä. Minulle ei ole luonnollista hehkuttaa joka paikassa osaamistani tai olla 24/7 oman itseni myyntitykki (vaikka yrittäjänä pitäisikin). Tykkään enemmän keskustella, kuunnella, mikä ongelma toisella on, ja sitten etsiä siihen ratkaisun oman osaamiseni kautta. Myyntitapoja on erilaisia, ja on ihan ok valita sellainen, joka tuntuu itselle luontevalta.
     
  • Mieti valmiiksi sellaisia asioita ja kysymyksiä, joista voit keskustella kenen kanssa tahansa small talkina. Näin olet itsevarmempi, kun tiedät, että sinulla on aina jotain keskusteltavaa, vaikka pää löisi ihan tyhjää. Ja muista varata riittävästi aikaa toipua! Minulla menee aina pari päivää aikaa verkostoitumistapahtumista tai muista paljon sosiaalisuutta vaativista tapahtumista toipumiseen, vaikka siellä olisi ollut tosi mukavaakin. Vain introvertti voi ymmärtää tämän! ;)
     
  • Muista olla kohtelias ja HYMYILE. Introvertit mielletään usein mököttäjiksi tai muuten vain ujoiksi ja tympeiksi, joten kun tsemppaat hieman, hymyilet ja muistat perushyvät käytöstavat, olet jo pitkällä! Usein hymy myös saa sinut rentoutumaan ja juttu alkaa luistaa paremmin.

Vastauksena otsikon kysymykseen: kyllä introverttikin yrittäjä voi pärjätä! Kaikkia ei voi miellyttää, joten älä ota liikaa toisten ihmisten mielipiteitä omaksi murheeksi. Ehkä myyntitaktiikkasi ei ole se kaikkein aggressiivisin tai viihdyt paremmin työssä, jossa ei tarvitse päivittäin kohdata ihmisiä, mutta jos se toimii sinulle, niin tee se. Älä jätä yrittäjänäkään unelmiasi toteuttamatta vain siksi, että olet introvertti!

Priska Autio

Sisällöntuottaja, toimittaja, media- ja markkinointialan moniosaaja. Positiivista yrittäjyyttä!