Tukiverkostot palauttavat vauhtisokeudesta

”Kyllä kaikki järjestyy.”

Tämä lause on tullut minulle merkitykselliseksi viime aikoina. Olen ottanut askelia urallani eteenpäin enemmän kuin koskaan, mutta suuremmat haasteet ovat tarkoittaneet myös suurempia epätietoisuuden ja jopa epätoivon tunteita. Kun vie itseään ja toimintaansa johonkin täysin tuntemattomaan suuntaan, fiilikset hyppivät laidasta laitaan. Siinä vaiheessa tärkeä apu löytyy läheisistä ja ympärillä olevista samanhenkisistä ihmisistä.

Yrittäjä ei ole koskaan yksin. Kaikki me tarvitsemme ympärillemme ihmisiä, jotka uskovat meihin ja auttavat jaksamaan sellaisina hetkinä, kun kohtaamme ongelmia tai epäselviä tilanteita. Omat tukiverkostomme pitävät sisällään niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä jaksamaan sekä menemään eteenpäin kohti hulluja unelmiamme ja määrätietoisia tavoitteitamme. He ovat myös niitä ihmisiä, jotka tuovat tasapainoa elämään kaiken kiireen keskellä.

Omalla kohdallani tehdessäni opiskelijoiden innostamista on tärkeää, että minulla on itselläni myös ympärillä ihmisiä, jotka innostavat minua. Puhumis- ja valmennustyötä tekevänä sekä erilaisissa tapahtumissa käydessäni tutustun viikottain moniin uusiin ihmisiin sekä olen myös esillä omien ajatuksieni kanssa.

Olenkin tunnistanut itsestäni uusia puolia: Jotta jaksan painaa viikolla eri puolilla Suomea edustamassa, tarvitsen myös omaa aikaa omille ajatuksilleni täysin rauhassa. Vaikka pidänkin itseäni sosiaalisena ihmisenä, koen tarvetta pitkien päivien tai reissujen jälkeen vain päästä omalle sohvalleni makaamaan hyvien sarjojen parissa, urheilemaan tai keskustelemaan läheisteni kanssa rennosti. Tämän edustus- tai niinsanotun työajan ulkopuolella lataan akkujani tyttöystäväni tai perheeni seurassa siirtäen edustusroolini sivuun ja antamalla panokseni myös henkisesti vapaa-ajalle. Samaan aikaan täytyy kuitenkin todeta, että yhtä tärkeänä koen, että pääsen pohtimaan yhdessä läheisteni kanssa myös tulevia työhaasteita ilman paineita ja saan heiltä kannustusta sekä uusia näkökulmia asioihin.

Ei siis ole tarkoituksenmukaista jättää kokonaan omaa työminäänsä sivuun vapaa-ajalla, sillä nykyään työelämässä ja varsinkin yrittäjyydessä läsnäoloa ja vuorovaikutusta toimistoajan ulkopuolella pidetään pelkästään positiivisena asiana. Monesti uudet ideat ja ajatukset syntyvätkin juuri tämänkaltaisissa tilanteissa, jos nyt puhutaan esimerkiksi legendaarisista saunan lauteilla kehitetyistä bisnesideoista.

Väittäisinkin siis, että saat paljon enemmän aikaan tehdessäsi tilaa ajatuksillesi ja löydät keinosi akkujen lataamiseen. Kun hakee työasioihin hieman etäisyyttä tai keskustelee asioista muiden kanssa, ratkaisut moniin asioihin saattavat löytyä helpommalla kuin olisi ajatellutkaan.

Kannustankin siis miettimään, mitkä ovat sinun keinosi saada virtaa tukiverkostoista ja vuorovaikutuksista? Miten sinä tasapainotat työaikasi ja vapaa-aikasi? Oman ajankäytön hallitseminen on yksi tärkeimmistä itsensä johtamisen taidoista, joka voi olla monille nuorille yrittäjille haasteellista. Ota siis omaa aikaa ja muista tehdä niitä asioita, jotka tuovat hyvää fiilistä ja saavat sinut rentoutumaan!

Tomi Rytkönen