Tahdon

Kumppanuus voidaan määritellä molempia osapuolia hyödyttäväksi liikesuhteeksi tai saman alan toimijaksi, jonka kanssa tehdään yhteistyötä.  Kumppanuutta on monenlaista ja siksi myös sen määritelmät ovat monimuotoiset. Yhteistyö ei ole aina molemminpuolinen hyöty.

Millaisia piirteitä löytyy hyvästä kumppanuudesta? Näitä ovat ainakin yhteiset mielenkiinnonkohteet ja tavoitteet sekä arvostus ja tasavertaisuus kumppaneiden välillä. Kumppanuus ei ole valmiiksi olemassaoleva, kaupan hyllyltä ostettava tuote, vaan määrätietoisen työn tulos. Ne, jotka haluavat rakentaa kestäviä suhteita, ovat valmiita tekemään niiden eteen töitä ja näkevät kumppanuudesta syntyvän arvon investointina tulevaan.

Kumppanuus perustuu siis molempien osapuolien hyötyyn. Millaista osaamista sinä tarvitset menestyäksesi? Kuka näitä taitoja haluaisi mahdollisesti kanssasi jakaa ja mihin hintaan? Kuinka voisitte yhdistää voimavaranne parhaalla mahdollisella tavalla? Oletteko tasavertaisia keskenänne vai aiheuttaako sinun osaamisesi esimerkiksi kateutta toisessa osapuolessa? Oletteko tarpeeksi erilaisia täydentämään toisianne? Oletteko tarpeeksi samanlaisia ymmärtämään toisianne? Vastataksesi näihin kysymykseen, sinun on ensin tunnettava itsesi.

Pitkäaikainen kumppanuus on jotain, johon vain harvat pystyvät. Se on jotain, jonka arvo lisääntyy ajan myötä, eikä se arvo ole rahalla mitattavissa. Mitä paremmin tunnet kumppanisi, sitä vähemmän sinun tarvitsee kantaa vastuuta hänen vastuualueistaan. Voit keskittyä täysillä omiin osa-alueisiin, ja näin voitte yhdessä luoda suurempia kokonaisuuksia kuin yksin pystyit edes unelmoimaan.

Valitettavasti kulutusyhteiskunnassamme olemme tehneet kertakäyttötavaraa myös toisistamme. Mikäli joku ihminen ei meitä jostain syytä heti miellytä tai hänen kanssaan tulee eteen ongelmia, ratkaisumme on usein lakaista hänet maton alle. Kaikki on korvattavissa, myös ihmiset. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole. Me olemme ihmisinä ainutlaatuisia. Kenenkään ihmisen tie ei ole täysin samanlainen, eli jos kumppanisi rinnallasi vaihtuu, myös tiesi muuttuu.

Hyvä kumppanuus kestää myötä- ja vastamäet. Oletko koskaan ajatellut, miksi hyvässä suhteessa on paljon vastoinkäymisiä? Tuleeko yleisesti hyvät asiat helposti? Osaammeko arvostaa helpolla saatuja asioita? 

Ehkä siinä onkin menestymisen suurin salaisuus. Siinä, että jatkaa yrittämistä, vaikka välillä epäonnistuu. Vuoren huipulle on pitkä matka. Pitäkää kumppaneina päämääränne kirkkaana mielessänne, hioutukaa yhteen kuin paineessa ja kuumuudessa syntyneet timantit. Niin jonain päivänä, loistatte yhdessä vuoren huipulla kilpaa auringon kanssa. Todellisina voittajina.

Kumppanuus luo parhaimmillaan uusia innovaatioita sekä kehittää olemassaolevat menetelmät ja tuotteet huippuunsa. Yksi ihminen ei voi hallita kaikkea, joten hän tarvitsee rinnalleen kumppanin kehittyäkseen. Oikeanlainen kumppani tuo yrityksestäsi esiin parhaat puolet ja auttaa sitä kehittymään parhaiden mahdollisuuksien mukaan.

Kumppanuus kuuluu tänä päivänä monen yrityksen tärkeimpiin arvoihin. Mitä se todellisuudessa merkitsee? Sinäkin olet jollekin se oikea. Se, jossa joku näkee potentiaalia ja joku, jonka kanssa voit saavuttaa saavuttamattoman. Sano rohkeasti ja viisaasti: Tahdon.

Stiina Nikki

Yrittäjä yrityksessä Arkiteko. Yrittäjyyttä sydämellä <3