Positiivisuutta peliin

On olemassa paljon sairauksia ja elämäntilanteita, jotka saavat ihmisen voimattomaksi ja mielen maahan. Tässä yhteydessä puhun negatiivisuudesta, joka ei ole lähtöisin näistä edellä mainituista asioista.

Selailin hiljattain erästä Facebook-ryhmää, jossa yrittäjät keskustelivat keskenään. Yhdellä oli ongelma, johon toiset yrittivät ehdottaa ratkaisua. Mielestäni joukossa oli todella hyviltä kuulostavia ratkaisuja, mutta yrittäjällä, jota yritettiin auttaa, oli jokaiseen negatiivinen kommentti, miksei ratkaisu voisi toimia. Kysyttäessä, oliko yrittäjä kokeillut yhtään ehdotetuista ratkaisuista, vastasi hän, ettei kannata, kun ei se kuitenkaan toimi. Teki mieli ravistella tuota yrittäjää, että kokeile nyt edes, kun kerran neuvoa kysyit!

Sehän se yrittäjyyden perusperiaate on: pitää yrittää. Ideoida, kehittää, testata ja sitten hypätä, vaikka kuinka pelottaisi. Jos ei lopputulos ole kuin Strömsössä, pitää osata etsiä virheet ja tehdä seuraavalla kerralla paremmin – ja pitää aina mielessä, että epäonnistunut diili ei tee sinusta epäonnistunutta ihmistä. Tässä vaiheessa ratkaisee juuri positiivisuus ja sinnikkyys, sillä epäonnistumisen jälkeen pitää kerätä itsensä ja lähteä taas uudelleen yrittämään. Jos silloin erehdyt ajattelemaan, etteivät uudetkaan ideat toimi, niin eivät taatusti toimikaan. Mielellä on valtava voima.

Todellinen testi yrittäjän positiivisuudelle on se, kun lasket kaupassa pullorahoja, että voitko ostaa perunoita vai mennäänkö taas makaronilinjalla tai pohdit onko pahempaa se, että talostasi katkeaa vesi vai sähkö. Samalla palkansaajaystäväsi toteaa, että sulla menee varmaan tosi hyvin taloudellisesti, kun oot yrittäjä. Joo, niin menee: voin ehkä ostaa joululahjaksi itselleni alennuksesta ehjiä sukkia, todellista luksusta! Näistä arjen stressitilanteista ei vaan voi selvitä, jos ei saa kaivettua sitä positiivisuutta esiin itsestään. Positiivisuudella en tarkoita sellaista ärsyttävää ylitsepursuavan energistä ja täyttä hymyä olevaa hypetystä, vaan enemmänkin positiivista uskoa siihen, että kaikki järjestyy. Sellaista hiljaista positiivisuutta, joka tuntuu sydämessä, vaikka olisi kuinka vaikeaa. Luottamusta siihen, että asiat aina jotenkin järjestyvät.

Monesti negatiivisuus liittyy mielestäni pelkoon. Ei uskalleta kokeilla, koska pelätään epäonnistumista. Totta puhuakseni minä pelkään todella usein epäonnistuvani, mutta sen sijaan, että jättäisin yrittämättä, teen kahta kauheammin töitä, että onnistun. Jos mukana on isoja summia rahaa tai epäonnistuminen olisi vaaraksi jonkun hengelle, ymmärrän, että silloin pitää miettiä kahteen kertaan uskaltaako. Mutta useimmiten kyse on kuitenkin niistä pienistä asioista, joissa et epäonnistuessasi oikeasti menetä paljoa, mutta onnistuessasi on mahdollisuus saada valtavasti. Ja toisaalta joskus pitää saada näpeilleen, että tietää mitä pitää tulevaisuudessa varoa.

Ainakin yritit.

Et voi tehdä muuta kuin parhaasi ja yrittää. Jos et itse osaa, osta apua toiselta yrittäjältä tai opettele. Jos ajattelet positiivisesti, osaat katsoa ympärilläsi olevia mahdollisuuksia eri tavalla. Osaat nähdä pienetkin mahdollisuudet, kun katseesi ei ole maassa.

Itse uskon, että ihminen pystyy mihin vaan, kun tarpeeksi tsemppaa itseään. Mutta positiivisen uskon pitää lähteä omasta päästä, eikä sitä voi feikata. Kukaan muu ei voi sinulle vakuuttaa, että pystyt ja osaat. Tai voi toki vakuuttaa ja voit sitä uskoakin, mutta et saa olla siitä riippuvainen, koska jos olet kehuihin koukussa, se sokaisee ja putoat korkealta, kun ne loppuvat.

Siispä sinäkin, rakas yrittäjäkollega, katso positiivisesti peiliin, väännä suupielet ylöspäin ja sano itsellesi:

”Minä osaan, yritän parhaani ja selviän tästä.”

Joskus selviäminen tarkoittaa, että yritys lähtee nousukiitoon, joskus taas sitä, että sen aika tulee päätökseen, mutta löydät jotain uutta ja parempaa. Koska kyllä meillä yrittäjilläkin se elämä kantaa, vaikka välillä muulta tuntuisi. Me kaikki selviämme omalla tavallamme.

Priska Autio

Kirjoittaja on sisällöntuottaja, toimittaja, media- ja markkinointialan moniosaaja. Positiivista yrittäjyyttä!