Haluatko sinä olla supersankari?

Nyt puhutaan inspiraatiosta. Siitä tunteesta, jonka vallassa tunnemme saavamme aikaan paljon asioita, olemme täynnä positiivista energiaa ja innostumme tekemään määrätietoisesti töitä kohti päämäärää.

Tämä tunne löytyy varmasti ajoittain meiltä jokaiselta, mutta mitä jos voisitkin olla luomassa sitä muille ihmisille oman toimintasi kautta? Voin nimittäin väittää, että juuri sinä voit nuorena yrittäjänä olla esikuvana nuorille oppilaille ja opiskelijoille. Jos vain haluat, sinusta voi tulla tosielämän supersankari.

Siinä vaihessa ei puhuta enää pelkästään inspiraatiosta, vaan siitä, että juuri sinulla on mahdollisuus olla vaikuttamassa useiden ihmisten elämään. Antamalla oman panoksesi lasten ja nuorten innostajana olet mukana luomassa tulevaisuuden osaajia.

On mahtavaa nähdä se aito innostus esimerkiksi hieman päälle kymmenenvuotiaiden kasvoilla, kun vaikuttaa siltä, että mitä tahansa heille sanoisikin, se menisi läpi täydestä. Antaapa minkä neuvon tai tehtävän tahansa, lapset ovat innoissaan lähtemässä miettimään sitä tai kyselemään taukoamatta lisää. He kuuntelevat ja tarkkailevat toimintaa täydellä huomiolla. Tämä johtuu siitä, että lapset näkevät innostajat esikuvina.

Toisella asteella opiskelijat tuskastelevat taas oman suuntansa ja osaamisensa löytämisen suhteen. Mielessä pyörivät kysymykset ja epätoivo, kun ei tiedetä, mitä valmistumisen jälkeen haluttaisiin tehdä, tai välttämättä edes, mitä päätöksiä pitäisi tehdä kuluvalla viikolla. He kaipaavat esimerkkejä ja tukea.

Juuri sinä nuorena yrittäjänä olet paras esimerkki nuorelle opiskelijalle, olipa kyseessä sitten alakoulun Pikkuyrittäjä, NY-yrittäjä tai ensikosketuksia yrittäjyyteen hakeva korkeakouluopiskelija. Nuoret pystyvät samaistumaan sinuun paremmin, olette enemmän samalla aaltopituudella.

Eikä ole ollenkaan väärin toimia esikuvana, vaikka et olisi kehittänytkään vielä miljoonabisnestä tai ole kolmekymmentävuotta yrittäjyyskokemusta huokuva mestari. Aloitin itse NY-yrittäjien sparraamisen 17-vuotiaana alle vuoden sisällä siitä, kun olin itse ottanut ensikosketukseni yrittäjyyteen. Kyse ei ole siitä, että tietäisin enemmän kuin muut, vaan keskustelujen ja omien kokemuksien jakamisen kautta saadaan aikaan molemminpuolista hyötyä.

Olen kiertänyt vuodesta 2012 lähtien oppilaitoksissa aina alakouluista amiksiin tarkoituksenani innostaa nuoria oppilaita ja opiskelijoita yrittäjämäiseen asenteeseen. En puhu heille pelkästään yrittäjyydestä, vaan siitä millaisia mahdollisuuksia esimerkiksi oma aktiivisuuteni, uskallukseni ja osaamisen kehittäminen ovat luoneet minulle. Kerron heille tarinoita vuosien varrelta, millainen merkitys oikeanlaisten ihmisten ympärille löytämisellä ja verkostojen luomisella on omassa kehityksessä. Autan nuoria eteenpäin heidän omien tavoitteidensa, kuten oman jutun tai tulevan opiskelupaikan, löytämisessä ja olen kannustamassa kokeilemaan rohkeasti erilaisia asioita.

Nämä kaikki asiat ovat sellaisia, jotka olen itse kokenut viimeisen kuuden vuoden yrittäjyyspolkuni varrella merkityksellisiksi. Nuorena opiskelijana olen saanut itse tärkeää tukea ympärilläni olevilta ihmisiltä. He ovat inspiroineet minua, joten haluan toimia samanlaisena innostajana muille nuorille.

Innostaminen luo inspiraatiota. Voit aloittaa hyvinkin pienestä ja matalalla kynnyksellä, sinusta ei tarvitse tulla maailmanpelastajaa yhdessä yössä. Tärkeintä on, että olemme yhdessä tekemässä sellaisia asioita, jotka koemme itsellemme merkityksellisiksi. Minä koen muiden innostamisen merkityksellisenä, siksi haluan toimia esimerkiksi YES Kummina, sparrata NY-yrittäjiä ja olla kehittämässä yhdessä oppilaitosten kanssa yrittäjyyskasvatusta Suomessa.

Koska minä pystyn siihen ja olen asiasta innoissani. Onhan minulla itsellänikin ympärilläni innostajia.

Haastankin nyt sinut, nuori yrittäjä! Sinäkin voit lähteä nyt esimerkiksi YES Kummiksi tai mentoriksi NY-yrittäjälle helposti ja omien aikataulujesi mukaan.

Tomi Rytkönen

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija, yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä sekä Keski-Suomen Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja.

Lisätietoa:
http://www.yeskummit.fi
http://nyvuosiyrittajana.fi/neuvonantajalle/