Mitä haet?

Minulta kysyttiin mitä yrittäjäjärjestö antaa nuorille? Lähdin miettimään asiaa siltä kannalta, jos järjestöä ei olisi olemassa; Millaista elämä yrittäjänä olisi silloin?

Miten yrittäjät verkostoituisivat ja löytäisivät yhteistyökumppaneita tai samanhenkisiä ihmisiä? Miten työntekijöiden palkkaus, yrittäjien ja palkansaajien oikeudet olisi silloin määritelty? Olisiko yrittäjillä mitään oikeuksia? Olisimmeko yrittäjinä yksinäisiä saarekkeita, omissa pienissä poteroissamme, joissa riipisimme elantomme kasaan päästämättä ketään sisälle? Ehkä… Ajatusleikki on hiukan pelottava ja nostaa ainakin omat niskakarvani pystyyn.

Se mitä kukin saa järjestöstä on hyvin subjektiivista. Toiset asiat kiinnostavat toisia enemmän ja toiset tarvitsevat eri asioita kuin toiset. Yrittäjäjärjestöllä on tarjottavana juuri sitä mitä sinä itse sieltä haet! Mitään ei tapahdu tai saa aikaan, jos vain aggressiivisesti odottaa. Sama pätee tähän yrittäjien yhteisöön - sinun on itse otettava ensimmäinen askel ja mentävä mukaan tapahtumaan, koulutukseen tai kokoukseen.

Olin itse 27 vuotias, kun pistin yritykseni pystyyn. Yrittäjäjärjestö neuvoi, kun aloittamisen mylläkässä kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Olin ollut kolme viikkoa yrittäjänä, kun otin osaa valtakunnalliseen Nuorten Yrittäjien Get Together -tapahtumaan; PELOTTI, kun en tuntenut ketään. Menin rohkeasti mukaan ja avasin suuni: ”Hei minä olen Jenni, kuka sinä olet ja mitä teet?” Siltä reissulta minulla on vieläkin ystäviä ja verkostoja ja olen käynyt säännöllisesti näissä tapahtumissa.

Uusia kasvoja mahtuu aina mukaan!

Täällä Savossa nuoret alkoivat järjestäytyä noin kuusi vuotta sitten. Minua kysyttiin mukaan ja menin. Minun ei koskaan pitänyt mennä mukaan järjestötoimintaan, sillä minulla oli ennakkoluuloja järjestön kuivakasta luonteesta. Nyt huomaan olevani Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja.

Kun lähdin mukaan, havahduin siihen, että kaikki yrittäjäjärjestössä mukana olevat ovat ihmisiä - niin kuin minä ja sinä. Ihmisiä, jotka ovat vapaaehtoisesti mukana järjestötyössä missionaan tehdä asiat meille kaikille hieman mukavammiksi. Kaikki tavallisia ihmisiä - toimitusjohtajasta juoksupoikaan. Hyviä ihmisiä.

Kun olen saanut yrittäjäjärjestöstä väylän vaikuttaa asioihin, se saa minut tuntemaan itseni tärkeäksi. Olen huomannut antaneeni jollekin toiselle vertaistukea, kun olen uskaltanut avautua ja kertoa vastoinkäymisistä. Olen saanut valtavan verkoston yrittäjiä ja asiantuntijoita, joita voin suositella eteenpäin. Olen saanut paljon uusia tuttuja, ja ystäviäkin. Se lämmittää sydäntä. Jos tätä porukkaa järjestötoiminnassa ei olisi, elämäni olisi todennäköisesti paljon köyhempää kuin nyt. Enkä puhu rahasta. Kiitos tyypit, että olette olemassa! Uusia kasvoja mahtuu edelleen tähän kirjavaan joukkoon!

Kirjoittaja on Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja ja oman elämänsä supersankari, muotoilija-kultaseppä Jenni Rutonen Design yrityksen takana