Koiraharrastuksesta ammatti

Ensimmäinen blogitekstini käsittelee sitä, miten harrastuksesta tuli minulle ammatti ja minkälaisia vaiheita tähän taipaleeseen on mahtunut.

Olen ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja ja minulla on koulu koiranomistajille, jossa ohjaan ja opetan koiran omistajia kouluttamaan ja ymmärtämään koiriensa käyttäytymistä.
Olen aina pitänyt eläimistä, mutta kiinnostukseni kouluttamista kohtaan heräsi omien koirieni ja niiden kanssa harrastamisen, kilpailemisen ja käytösongelmien takia. Hain vuosien varrella paljon lisätietoa aiheesta ja kävin erilaisia kouluttajakoulutuksia, joiden myötä aloin myös kouluttamaan osa-aikaisesti toisen yrityksen palveluksessa. Opiskelin samaan aikaan ammattikorkeakoulussa sosiaalialaa, mutta kuitenkin takaraivossa oli tunne, että eläintenkoulutus oli tällä hetkellä oikeasti lähimpänä minun sydäntäni.

Jäätyäni äitiyslomalle sekä sosiaalialan työstä, että osa-aikaisesta palkkatyöstäni koirakoulussa aloin toden teolla miettimään mikä minusta tulisi isona. Katselin iltaisin tähtiä miettien miten voisin saavuttaa unelmani. Tuntui, että nyt aika saattaisi olla oikea ja katuisin, jos en edes yrittäisi.

Aloitin oman koirakouluni ensin kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta, tehden samalla toista osa-aikatyötä. Laskutuspalvelu tuntui turvalliselta vaihtoehdolta aloittaa. Aavistin, että koulutuksille saattaisi olla kysyntää enemmänkin kuin mitä sillä hetkellä pystyin tarjoamaan, joten päätin lopettaa muut työt, hakea starttirahaa ja perustaa yrityksen.

Yrittäjänä olen ollut kohta puolitoista vuotta. Olen onnellinen saadessani tehdä työtä, josta oikeasti pidän, mutta matkaan on mahtunut monenlaisia tunteita. Työt tehdään illalla tai viikonloppuna, joten koen, että äiti-ihmisenä työni tekeminen ei olisi mahdollista ilman auttavaa puolisoa. Kuten monella muullakin alalla, kysyntä vaihtelee kausittain. Olen sen verran tuore yrittäjä, etten osaa vielä suhtautua näihin vaihteluihin yhtä luottavaisesti kuin kokeneemmat yrittäjät osaavat. Kokeneempien yrittäjien apu onkin ollut aivan korvaamatonta. Koen myös verkostoitumisen yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa erittäin tärkeäksi. Olen pyrkinyt osallistumaan mahdollisimman paljon erilaisiin Yrittäjien järjestämiin koulutuksiin ja tilaisuuksiin. Parhaillaan olen mukana Yrittämisen uusi aika- valmennuksessa, jossa pääsen muiden vertaisyrittäjien ja valmentajien sparrattavaksi kuukausittain. Olen saanut valmennuksesta käyttökelpoisia työmenetelmiä yritystoiminnan kehittämistä varten.

Jos yhden vinkin antaisin muille nuorille yrittäjille, se saattaisi olla ’hyödynnä saatavilla olevaa apua’. Etelä-Savossa on paljon toimijoita, jotka auttavat erilaisissa tilanteissa, oli kyse esimerkiksi yrityksen perustamisesta, kasvusta, taloustilanteen selvittämisestä tai mentoroinnista.

Sanna Kankainen
Koirapalvelu Tatsi