#Hajotaanyhdessä

Hajoaako pää? Vai eikö kiinnosta? Ja vähän väsyttääkin? Onko sellainen fiilis, että eniten **#?!!*tuttaa kaikki? Tunnistan nämä tunnetilat itsestäni, sillä niistä jokainen on ajoittain vieraillut luonani viimeaikoina vähän turhankin usein.

Itselläni oli viime vuosi yksi haastavimmista, sinne mahtui itselleni isoja investointeja, kolmen eri yhdistyksen hallitustyöskentelyä sekä ulkomaanmessuja. Parin läheisen sairastuminen, yhteistyökumppanin kuolema, ero, väsymys ja kasvava laskupino, huono ruokarytmi - niin ja kuoli meiltä vielä koirakin juuri ennen joulua. Jossain vaiheessa havahdut siihen, että et ole tavannut ystäviäsi yli puoleen vuoteen ja kummilastasikin näit viimeksi edellisen vuoden syntymäpäivillä…miten tässä näin kävi?

Meillä yrittäjillä on tapana uppoutua työhömme, sillä useimmat meistä tekevät työtään suurella intohimolla ja paahtavat täysillä oman juttunsa eteen. Meidän kuitenkin tulisi muistaa, että elämää on myös työn ulkopuolella ja ottaa aikaa palautua.

Asioita on hyvä puhua ääneen

Välillä olo on ontto ja irtonainen ja sitä miettii, että onko tässä pyörittämässäsi hommassa mitään järkeä. Välillä olo on todella väsynyt ja yksinyrittäjällä myös yksinäinen - tuntuuko tutulta?

Näistä asioista ei usein puhuta ääneen, koska ei haluta näyttää itsessään sitä heikkoa kohtaa. Pelätään, että joku käyttää sitä jotenkin meitä vastaan ja lyö jo polvillaan olevaa väsynyttä yrittäjän varjoa. Uskalla sanoa, että olet väsynyt. Uskalla sanoa, jos asiat eivät ole hyvin. Uskalla olla haavoittuvainen ja avoin. Voit yllättyä positiivisesti.

Myös positiiviset asiat voivat uuvuttaa. Uskalla silloinkin sanoa ääneen, että hieman pelottaa ja väsyttää, vaikka kaikki on hyvin. Uskalla iloita onnistumisista ja iloitse toisten kanssa. Suomalaisten kirous on ”se kel onni on, se onnen kätkeköön”… kukkua. On eri asia olla iloinen onnistumisistaan, sillä se tuo toivoa meille kaikille - joku muu pärjää ja silloin minäkin voin pärjätä.

Tällaiset fiilikset, eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Meillä kaikilla on aikoja elämässä, kun tekee tiukkaa. Eikä kriisin aina tarvitse olla suurikaan, kun se luo varjonsa yrittäjän elämään. Voi kun silloin muistaisimme sen, että jaettu suru on puolitettu suru ja jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Me yrittäjät olemme myös ihmisiä. Meillä myös on lupa olla väsyneitä ja uupuneita.

Ymmärrys ja empatia tulee kokemuksen kautta

Kun yrittäjäurani alussa koin elämää mullistaneen kriisin, tuntui että kaikki kääntyi päälaelleen. Uskalsin silloin avata suuni Nuorten Yrittäjien tapahtumassa ja kertoa mitä oli tapahtunut - uskalsin olla heikko. En koskaan unohda sen seurauksena saamaani halausta, sen tuomaa lohtua ja sitä tunnetta, että tulin kuulluksi. Pieni ele ja läsnäolo, joka loi elämänmittaisen vaikutuksen. Olen yhä tänäkin päivänä kiitollinen tuolle henkilölle, kiitos.

Ymmärrys ja empatia toisen tilanteeseen tulee monelle oman kokemuksen kautta, eikä kenestäkään tiedä ulkoapäin katsomalla millaisia taisteluita ihminen on käynyt läpi. Itse huomaan yllättyväni aina yhä uudelleen siitä, miten ne ihmiset, jotka ovat käyneen kovan myllyn läpi, ovat usein niitä kaikista lämpimimpiä ja läsnä olevimpia tyyppejä.

Meillä on Nuorissa Yrittäjissä hyvää inhimillistä ja iloista sakkia. Ajattelimme, että voisi olla hyvä kerrankin järjestää tapahtuma, missä voi surutta päästellä ulos ne asiat, jotka hajottaa. Siksi meillä on vuoden ensimmäiset äfterit pe 26.1.2018 klo 16.30 Hygge Brossa Kuopiossa teemalla #hajotaanyhdessa. Puhdistetaan ilmaa ja päästetään irti taakoista. Uskalletaan olla auki ja väsyneitä yhdessä. Hajotaan yhdessä! Pääset tsekkaamaan tapahtuman täältä: https://www.facebook.com/events/178264902921838/

Tähän loppuun vielä tärkeää asiaa, jos oikein kovasti kiristää tai koet äkillisen kriisin. Muistathan että on olemassa Kuopion kriisikeskus, mistä saa nopeita kriisipalveluita. Lisäksi on olemassa valtakunnallinen kriisipuhelin, johon voi soittaa. Voit hakeutua avun piiriin myös kunnallisen tai yksityisen terveydenhuollon kautta.

Jenni Rutonen
Savon Nuoret Yrittäjät, puheenjohtaja
Jenni Rutonen Design Oy, yrittäjä
p. 045 8546 777, jenni(at)jennirutonen.com