Usko, toivo, rohkeus

Aiemmin keväällä kirjoittelin kuulumisia ja tunnelmia Erasmus yrittäjävaihdosta.

Erasmus for Young Entrepreneurs on eurooppalainen vaihto-ohjelma yrittäjille. Hyvin vahvasti learning by doing jakso, jossa kokeneempi ja aloittava yrittäjä eri Euroopan maista kohtaavat. Ohjelmaan voivat osallistua uudet yrittäjät, jotka aikovat perustaa yrityksen tai ovat perustaneet sen viimeisen 3 vuoden aikana. Ja vastaavasti isäntäyrittäjänä voi toimia, kun on toiminnassa oleva pieni tai keskisuuri yritys Euroopassa.

Nyt vaihto on ohitse ja olen ollut nelisen viikkoa Suomessa. Tutussa kaupungissa ja tutussa elämässä.

Mitä vaihdosta sitten jäi käteen? Uskoa, toivoa ja rohkeutta.

Uskoa

Siihen, että oikea ala minulle todella on kauneudenhoitoala. Työtehtävät tällä alalla ovat monipuolisia. Hyvinkin iholla olevasta ja konkreettisesta käsillä tekemisestä aina ylikansallisen yhtiön johtotehtäviin saakka. Ja voi sitä kirjoa, mikä liittyy tuotteisiin - ihmisillä on tarve kaunistautua. Kyllä niin tykkään. Ja kyllä niin haluan edistää ihmisten hyvinvointia tätä kautta.

Toivoa

Siihen, että ihmiset yhä enemmän kiinnittävät huomiota kokonaisuuksiin. Kuinka voimme hyödyntää luonnon tarjoamat herkut kestävästi. Kaikessa. Kuinka oppisimme arvostamaan ja hyödyntämään sitä mikä kasvaa lähellä, on jokaiselle saatavissa ja vieläpä huippulaatuista. Esimerkiksi mustikkarasia (pensasviljeltyä Espanjassa) 200gr maksoi Irkuissa 3€, ja mites meillä Suomessa - mene metsään, liiku, rentoudu luonnossa ja kerää antioksidantteja niin paljon, kuin haluat ja ihan ilmatteeks.

Rohkeutta

Siihen, että jos on tahtoa, niin voi saavuttaa melkein mitä vaan. Olen puntaroinut sivutoimisen yrittäjyyden kanssa pian 4 vuotta. Aina on ollut turvallinen vaihtoehto, toinen jalka vakaalla alustalla, töissä tai opinnoissa. Vaihtoyrityksen yrittäjän esimerkki ja kokemus hänen kanssaan vietetystä ajasta ovat saaneet aikaan riittävän sysäyksen kohti päätoimista yrittäjyyttä. Jos ei koskaan uskalla, niin ei koskaan saavuta. Seuraava rohkeuden puntari omalla kohdallani onkin jättää turvalliset vaihtoehdot ja ottaa riski. Mikä on parasta tai pahinta mitä voi sattua? Siinäpä vaihtoehtopari, jota tulisi päätöstä tehdessä itseltään kysyä.

Yhteys vaihtoyritykseen tulee säilymään jatkossakin. Osallistun heidän kanssaan Malmön Natural Products Skandinavia messuille marraskuussa. Ja tietenkin henkilökohtainen yhteys on luotu ja säilyy isäntäyrittäjän kanssa. Seuraava oma tavoite on etsiä sopivat toimitilat Kuopiosta ja laittaa pystyyn oma kauneushoitola sinne. Voinkin siis sanoa vaihtokokemuksen olleen antoisa ennen kaikkea ajattelutavan laajentumisen näkökulmasta.

Kirjoittaja Mirja "Missu" Hämäläinen on eteläsavolainen, kolmekymppinen nainen, joka on osa-aikaisesti yrittänyt työn ja opiskelun ohessa syyskuun 2013 alusta lähtien. Hetki kauneutta on tähän asti keskittynyt kynsiin. Missu oli yrittäjävaihdossa Irlannissa Dublinissa, yrityksessä nimeltä Yourtonic Ltd. Yritys maahantuo luonnonmukaisia hyvinvointi- ja kauneustuotteita Irlantiin ja Iso-Britanniaan.