Eivät kaikki yrittäjät halua kasvaa

Olen toiminut kahdeksan vuoden ajan yksinyrittäjänä. Koulutan ja konsultoin yrityksiä digitalisaatioon liittyvissä teemoissa. Kahdeksan vuoden aikana tilauskantani ja liikevaihtoni on kasvanut joka vuosi. Nyt olen siinä pisteessä, että yksin kasvaminen on tullut vaikeaksi: tilauskirja on täynnä muutaman kuukauden eteenpäin, ja hinnoittelukin on nostettu kipurajoille.

Olen tilanteeseen luonnollisesti tyytyväinen. Nyt voin löysätä ruuveja ja jättää aikaa perheelle ja harrastuksille. Valitsemani ala vaatii jatkuvaa uuden oppimista ja kehittymistä, mille myös jää paremmin aikaa, kun koko ajan ei tarvitse metsästää uusia projekteja kissojen ja koirien kanssa. Silti mieleeni ei ole tullut palkkaaminen tai yritykseni kasvattaminen esimerkiksi osakkaiden kautta.

Minulle yrittäjän vapaus ja vastuu tarkoittaa muun muassa sitä, että kun teen hommani hyvin, voin jättää työni mielestäni, eikä minun tarvitse esimerkiksi vastata alaiseni työstä tai lähteä tuuraamaan tätä sairaustapauksen sattuessa.

Vaikka olen tottunut tekemään työtä ja vastaamaan siitä yksin, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö yritykseni ekosysteemissä olisi monia yrityksiä, joilta ostan palveluja tai joiden kanssa voin myös esimerkiksi jakaa töitä.

Kaltaisiani yrittäjiä on paljon. Yksinyrittäjiä on reilusti yli puolet Suomen Yrittäjien jäsenistöstä. Ymmärrän hyvin, että moni yksinyrittäjä haluaisi nälkäisesti kasvaa, ja se on hyvä. Monta on myös meitä, jotka ovat tyytyväisiä yksinyrittäjyyteen ja yrityksensä tämänhetkiseen tilanteeseen.

Kuten jo aiemmin sivusin, ei tyytyväisyys kuitenkaan saa tarkoittaa pysähtymistä. Mikään toimiala ei ole niin staattinen, etteikö paikallaan pysyminenkin vaatisi työtä. Hiukan ristiriitaisesti yritykseni on kasvanut eniten heti pahimpien aallonpohjien jälkeen, kun epävarmuus ja ahdinko ovat panneet tekemään kovasti töitä ja ideoimaan uutta.

Oskari Uotinen
Yrittäjä InFlowssa, ja tuore isä