Anna unelmalle mahdollisuus

Sanotaan, että yrityksen toiminta tyssää, jos yrittäjän mieli pysähtyy. Näin on erityisesti pienyrittäjien kohdalla. Voisi siis ajatella, että yrittäjällä, jos jollain, tulisi olla unelmia, tulevaisuuden suunnitelmia, haaveita ja hullujakin ideoita. Pitäisi olla uskallusta unelmoida aina pikkuisen kilpailijaa isommin, mutta pitää jalat maassa riskien suhteen.

Isojen askeleiden äärellä

Istun tällä hetkellä Lontoossa odottamassa jatkolentoa kohti yhtä suurimmista unelmistani. Se on iso askel yrittäjyyteni ja urani suhteen. Olen menossa New Yorkiin kuukaudeksi kirjoittamaan kirjaa ja fiilistelemään kaupunkia lifestylesivuston somea varten. Kukapa olisi uskonut, että monen mutkan ja viidentoista vuoden päästä päädytään siihen, että elämänpituinen unelma ei jätä rauhaan. Silloin on uskottava, että kaikessa hulluudessaankin tässä on järkeä. Silloin on lähdettävä.

Mikä tässä unelmassa on aiemmin ollut esteenä? Jos se kerta on ollut elämänmittainen unelma, miksen ole aiemmin toteuttanut sitä? Esteenä olen ollut minä itse. Olen keksinyt satatuhatta tekosyytä, miksei homma voisi onnistua. Olen vältellyt aihetta ja keskittynyt muuhun – enhän kuitenkaan pystyisi siihen. Kun aloin uskoa, että oikeasti voisin toteuttaa unelmani, näinkin yhtäkkiä mahdollisuudet. Palaset loksahtivat nopeasti kohdalleen, ja tässä ollaan: yhden lennon päässä tuosta unelmasta.

Unelman ei aina tarvitse olla elämänmittainen tai mullistava. Se voi olla pienikin asia, joka edistää toivomaasi asiaa. Millaisia unelmia sinulla on yrityksesi suhteen? Pystytkö visualisoimaan ne konkreettisesti vai ovatko ne enemmän välähdyksiä, joista ei oikein saa kiinni? Missä haluaisit yrityksesi olevan viiden vuoden päästä? Tuota viimeistä pohditaan toki kehitysriihissä ja strategiapalavereissa, mutta vain kylmien faktojen kannalta. Keskustellaan firman luvuista, kasvusta ja käyristä. Faktoilla on tärkeä merkitys tavoitteiden kannalta, mutta fiilis on se, joka motivoi.

Ota hetki aikaa

Pysähdy hetkeksi ja mieti ajatuksella: miltä yrityksesi näyttää, kun olet toteuttanut siihen liittyvän unelman? Miltä sinusta itsestäsi tuntuu? Miltä ympärilläsi näyttää, entä tuoksuu? Ketä on ympärilläsi ja millaiseksi olet itse kasvanut prosessin aikana? Vinkki vitonen: mitä konkreettisemmin pystyt fiilistelemään unelmaasi, sitä paremmin alat nähdä mahdollisuudet sen toteuttamiseen.

Yrittäjillä on pitkälti valta omissa käsissä, ja olemme vapaita tekemään lähes mitä vain. Olemme vapaita päättämään. Silti olemme välillä itse suurin este unelmiemme toteutumiselle. Varsinkin intohimoisilla pienyrittäjillä unelmat liittyvät usein monella tapaa yritykseen ja itsensä toteuttamiseen sen kautta. Silti seisomme itse niiden edessä estämässä niitä toteutumasta. Pelkäämme epäonnistumista ja joskus ihme kyllä myös onnistumista.

Mikä olisi unelmasi, jos voisit poistaa hetkeksi kaikki pelot, epäilykset ja huolet? Meillä on yllättävän iso mahdollisuus vaikuttaa omaan asenteeseemme ja raivata itse pois näkymättömiä esteitä unelmamme edestä. Anna hölmöimmillekin unelmille mahdollisuus, sillä ne voivat avata yrityksellesi uusia ovia, kuin huomaamatta. Usein suurimmat menestystarinat ovat lähteneet pienen pienestä unelmasta – jonkun ihmisen haaveesta, johon kukaan muu ei ole alkuun välttämättä uskonut. Joskus kuitenkin riittää, että itse uskoo. Älä siis seiso yrityksesi, itsesi tai unelmiesi edessä!