Älä mollaa, vaan yritä yhdessä

Oletko joskus kadehtinut toista yrittäjää? Oliko hän kilpailijasi vai aivan toiselta alalta? Miksi kadehdit häntä? Minä myönnän kadehtineeni useampaakin ja tietyssä määrin se on ihan hyväksikin. Sopiva positiivinen kateus nimittäin motivoi parempiin suorituksiin ja kehittää. Negatiivinen ja kyräilevä kateus ei sen sijaan palvele ketään.

Onhan toki joskus niin, että toisen onni on konkreettisesti omasta pois. Liian usein kuitenkin näen yrittäjien puhuvan toisesta yrittäjästä pahaa, jos tämä on napannut esimerkiksi diilin toisen jäädessä nuolemaan näppejään. Olisiko edes teoriassa mahdollista, että oma yritys saisi jokaisen diilin, joka maailmassa on tarjolla? Se olisi toivottavaa, muttei todellista. Kyräilyn sijaan kannattaa miettiä, mitä tuo toinen yrittäjä teki paremmin tai eri tavalla saadakseen diilin, ja ottaa siitä oppia tulevia diilejä ajatellen.

Minä uskon, että meillä jokaisella on oma uniikki juttumme, jolla pystymme erottautumaan kilpailijoista ilman, että meidät muistetaan toisten yrittäjien mollaamisesta tai selän takana puhumisesta. Emme ehkä tarkalleen tiedä vielä, mikä se on, mutta se kirkastuu ja kasvaa yrittäjyyden edetessä. Kun yritämme positiivisessa hengessä, meillä on mahdollisuus luoda jotain paljon itseämme suurempaa.

Miksi yhteistyö ja positiivisuus kannattavat? Me emme ole toistemme klooneja, ja vaikka yksi olisi hyvä jossain, voi toinen täydentää tätä toisessa asiassa. Kun antaa toiselle mahdollisuuden auttaa, voi itse oppia yllättävän paljon. Olen huomannut tämän viime aikoina konkreettisesti eräässä projektissa sisällöntuottajakollegani kanssa. Vaikka olemme samalla alalla, meillä on hyvin erilaiset ydinosaamisalueet. Yhteistyö on ollut juuri tämän takia hyvin hedelmällistä, sillä toisen heikkoudet ovat toisen vahvuudet.

Positiivisten ihmisten kanssa on mukavampi tehdä töitä ja ideatkin lentävät avoimessa ja inspiroivassa ympäristössä ihan uusiin sfääreihin. Aina ei siis kannata yrittää pärjätä yksin. Olen hiljattain sopinut lähteväni mukaan projektiin, jossa reilu kymmenen nuorta yrittäjää lyö oman alansa osaavat päät yhteen yhteisen lopputuloksen hyväksi. Projekti tarjoaa jokaiselle meistä mahdollisuuden hyödyntää ydinosaamistamme ja levittäytyä omia normiverkostoja laajemmalle. Kun tekee yhteistyötä eri alojen yrittäjien kanssa, oppii valtavasti myös oman kuplan ulkopuolelta.

Siispä unohda negatiivinen energia ja katso ympärillesi uusin silmin: voisiko pahin kilpailijasi ollakin uusi yhteistyökumppanisi? Voisitko kehittää jonkin toisen alan yrityksen kanssa yhteistyötä, joka hyödyttäisi teitä molempia?

Priska Autio